اینویزالاین (Invisalign) برخلاف پلاکهای نگهدارنده یا بریسهای معمولی روشی کاملاً نامرئی برای ردیف و مرتب کردن دندانها است. در ارتودنسی نامرئی(اینویزیلاین) بریسها متحرک و شفاف است و به طور سفارشی برای هر بیمار ساخته میشود. هر پلاک ارتودنسی نامرئی به تدریج دندانها را به سمت موقعیت صحیح حرکت میدهد و پس از دو هفته با یک پلاک جدید تعویض میشود. متخصص ارتودنسی هر پلاک را در زمان مناسب با پلاک دیگر عوض میکند، و همانطور که هفتهها و ماهها میگذرد، دندانها به تدریج ردیف و مرتب میشود.(1)
اگر درصدد اصلاح طرح لبخند و مرتب کردن دندانها هستید، اما تمایلی به استفاده از بریس ثابت ندارید، ارتودنسی نامرئی را به شما توصیه میکنیم. در اینویزالاین از مجموعهای از پلاکهای شفاف و سفارشی برای مرتب کردن تدریجی دندانها استفاده میشود و بیمار مجبور نیست براکتها یا سیمهای فلزی را روی دندانها تحمل کند.
کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر عبدالهی از سال 2013 با شرکت اصلی Invisalign آمریکا شروع به همکاری کرده و امکان ارائه این درمان را بطور گسترده و با هزینهای بسیار مناسب فراهم کرده است. در کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر عبدالهی توصیههای لازم به بیماران ارائه میشود تا دوران درمان بدون هیچ مشکلی گذارنده شود. بیمار باید در طول درمان به طور مرتب برای چکآپ به متخصص ارتودنسی مراجعه کند تا متخصص بر روند درمان نظارت کرده و از پیشرفت آن اطمینان حاصل کند.(2)
جهت مشاوره با متخصصان ما در زمینه بریسهای نامرئی و یا رزرو نوبت در کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر عبدالهی میتوانید با شمارههای 02122799264 و 02122799232 تماس حاصل فرمایید. همچنین همواره میتوانید سوالات خود در زمینه ارتودنسی نامرئی را اینجا مطرح کنید.
این پلاکهای شفاف که با نام برند اینویزالاین (اینویزیلاین) هم مشهورند، اخیراً بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند؛ زیرا در بسیاری از موارد میتوانند جایگزین مناسب و نامرئی برای براکتها و سیمهای معمول در ارتودنسی ثابت باشند. این پلاکها به صورت یک قالب دقیق شفاف با تکنولوژی بالا و با طراحی بسیار دقیق ساخته میشوند. پلاکها از شمارهی یک که وضعیت اولیه و نامرتب دندانهاست تا شماره انتهایی که وضعیت نهایی و مطلوب دندانها است، به ترتیب ساخته میشوند. تعداد پلاکها بسته به شدت بهم ریختگی دندانها و طرح درمان پزشک متخصص متفاوت است. بیمار میبایست به ترتیب (از شمارهی یک تا به آخر) هر کدام از پلاکها را به مدت معین بر روی دندانها قرار دهد تا پس از استفاده از پلاک انتهایی، دندانها در حالت مناسب قرار گیرند.
متخصص ارتودنسی نظارت دقیقی بر روند درمان دارد تا مطمئن شود که همه چیز به خوبی و در جهت صحیح پیش میرود. به دست آوردن بهترین نتیجه در گرو تعهد بیمار به درمان است، بیمار برای دستیابی به لبخند رویایی خود باید هر روز به مدت 20 تا 22 ساعت از پلاک استفاده کند.(3)
پلاک پس از قرار گرفتن روی دندانها، آنها را به تدریج حرکت میدهد. هر پلاک پس از حدود دو هفته با پلاک جدید تعویض میشود تا در نهایت دندانها ردیف و مرتب شود. ساز و کار ارتودنسی نامرئی به این شکل است که پلاک دندانها را با اعمال نیروی کنترل شده به سمت موقعیت مناسب حرکت میدهد. تفاوت اصلی ارتودنسی نامرئی با بریس این است که اینویزیلاین نه تنها نیرویی کنترل شده را وارد میکند، بلکه زمانبندی اعمال نیرو را نیز تحت کنترل دارد. در هر مرحله فقط دندانهای خاصی حرکت داده میشود. دندانپزشک این حرکتها را با توجه به طرح درمان منحصر به فرد تهیه شده برای هر بیمار پیش میبرد.
متخصص ارتودنسی نظارت دقیقی بر روند درمان دارد تا مطمئن شود که همه چیز به خوبی و در جهت صحیح پیش میرود. به دست آوردن بهترین نتیجه در گرو تعهد بیمار به درمان است، بیمار برای دستیابی به لبخند رویایی خود باید هر روز به مدت 20 تا 22 ساعت از پلاک استفاده کند.
بسیاری تصور میکنند که بریس نامرئی فقط برای رفع مشکلات جزئی دندانها مناسب است. اما واقعیت این است که به کمک انواع ارتودنسی نامرئی می توان طیف وسیعی از مشکلات مربوط به نامرتبی دندانها را اصلاح کرد(2). و تنها بعضی از ناهنجاریهای شدید باعث عدم امکان تجویز آن میشود.
ارتودنسی نامرئی روشی مناسب برای رفع 6 مشکل دندانی زیر است:
درمان نامرتبی و بههمفشردگی دندانها با ارتودنسی نامرئی قابل انجام است. این شلوغی پیآمد کوچک بودن فک است و در این حالت در فک فضای کافی برای قرارگیری مرتب تمام دندانها وجود ندارد. اگر شلوغی دندانها درمان نشود، بههمفشردگی دندانها به مرور تشدید میشود و به کجی و انحراف شدید دندانها میانجامد. این نامرتبی باعث جمع شدن پلاک، پوسیدگی دندانها و ابتلا به بیماریهای لثه میشود.
درمان فاصلهدار بودن دندانها با ارتودنسی نامرئی بسیار موثر است. فاصله بین دندانها نتیجه رشد غیرعادی مستمر استخوان فک است. همچنین دندان غائب این اجازه را به دندانهای پیرامون میدهد که به طرف فضای خالی حرکت کنند و در نتیجه دندانها فاصلهدار شود. فاصلهدار بودن دندانها باعث کاهش حمایت دندانها از لثهها میشود و به بروز انواع مشکلات لثه، پاکت لثه و بیماری و التهاب لثه دامن میزند.
اگر یک یا چند دندان بیشتر از دندانهای مقابل بالا یا پایین به گونهها یا زبان نزدیک باشد، اختلال کراس بایت به وجود میآید. کراس بایت حالتی است که دندان(های) بالا رابطه مناسبی با دندانهای پایین نداشته باشد. درمان کراس بایت با ارتودنسی نامرئی نتیجه مطلوبی دارد.
اپن بایت اختلالی است که دندانهای پیشین هر دو فک بالا و پایین تاحدی جلو آمده باشد که دندانهای بالا و فک پایین، حتی هنگام بستن دهان، روی هم قرار نگیرد. میتوان با استفاده از ارتودنسی نامرئی به راحتی اپن بایت را درمان کرد.
در این حالت دندانهای بالا روی دندانهای پایین را میپوشاند و دندانهای ثنایای پایین با بافت لثه فک بالا تماس پیدا میکند. درمان دیپ بایت با ارتودنسی نامرئی به راحتی قابل انجام است.
دندانهای بالا با دندانهای پایین همپوشانی دارد. در این حالت دندانهای بالا جلوتر از دندانهای پایین قرار میگیرد و زمانی که بیمار دهان را میبندد، بین دندانهای بالا و پایین فاصله وجود دارد. اما اگر مشکل بسیار پیچیده باشد، متخصص توصیه میکند که از بریس ثابت استفاده شود.
تصمیمگیری برای شروع ارتودنسی نامرئی هم از نظر ارتقاء سلامت دهان و دندان و هم از نظر مادی مسئله مهمی است که باید انجام آن را به متخصص ارتودنسی مجرب بسپارید. متخصص نیازهای بیمار را در جلسه مشاوره اولیه بررسی میکند و از مناسب بودن درمان اطمینان حاصل میکند.
متخصص ارتودنسی با اسکنر Intra oral digital تصاویر دیجیتال سه بعدی دقیق و سریعی را از دندانها تهیه میکند. البته برخی متخصصین از دندانها قالب میگیرند. سپس متخصص طرح درمان دقیقی را تهیه میکند که در آن حرکتهای دقیق دندانها و طول دوره درمان ارتودنسی نامرئی مشخص میشود. همچنین بیمار میتواند چگونگی حرکت دندانها، نتیجه نهایی و لبخندی را که در انتظارش است، مشاهده کند.
پلاکهای سفارشی از مواد SmartTrack انحصاری اینویزالاین ساخته میشود. این پلاکها کاملاً نامرئی است و اکثر اطرافیان متوجه تحت درمان بودن شما نخواهند شد. اگر میخواهید به بهترین نتیجه دست یابید، باید 22 ـ 20 ساعت در روز از پلاک استفاده کنید و آن را فقط هنگام غذا خوردن و مسواک زدن و نخ کشیدن دربیاورید.
با عوض کردن هر پلاک، دندانها به تدریج و به آرامی به سمت موقعیت صحیح حرکت میکند. متخصص ارتودنسی توصیه میکند که هر هفته از یک پلاک جدید استفاده کنید و حدوداً هر شش هفته یک بار به کلینیک مراجعه کنید.
هر پلاک دندانها را به آرامی در هر دو راستای عمودی و افقی و حتی در صورت لزوم به صورت چرخشی حرکت میدهد. پلاکها به گونهای طراحی شده است تا مقدار نیروی لازم را در محل مناسب در زمان مقرر به دندانها وارد کند. همانطور که پلاکها را عوض میکنید، دندانها نیز به تدریج مطابق با طرح درمان پیشبینی شده جابجا میشود و میلیمتر به میلیمتر به لبخند رویایی خود نزدیکتر میشوید.
متخصص ارتودنسی توصیههای لازم را به بیمار ارائه میکند تا این دوره درمان را بدون مشکل پشت سر بگذارد. در این مدت بیمار باید به طور مرتب برای نظارت بر پیشرفت درمان و رفع مشکلات به متخصص مراجعه کند.(2)
اگر پس از اتمام دوره فعال ارتودنسی از نگهدارنده (ریتینر) استفاده نکنید، دندانها به تدریج به موقعیت اولیه برمیگردد. برگشت ارتودنسی عارضهای معمول است. پلاک نگهدارنده پس از کامل شدن درمان به طور سفارشی برای هر بیمار ساخته میشود تا دندانها در موقعیت جدید بماند، وقت و هزینهی بیمار هدر نرود و این لبخند زیبا از لبان بیمار دور نشود.
دندانپزشک جعبه مخصوصی را برای نگهداری پلاک در اختیارتان میگذارد. اگر پس از خارج کردن پلاک آن را در جعبه نگذارید، باکتری و ذرات مختلف روی آن جمع میشود و سلامت دهان به خطر میافتد.
شرط موفقیت درمان ارتودنسی سالم نگه داشتن دهان و رعایت بهداشت دهان و دندان است. اقدامات زیر برای حفظ سلامت دهان ضروری است:
این توصیه را ملکه ذهن خود کنید که باید پلاک را قبل از تماس پیدا کردن با نوشیدنی داغ از دهان خارج کنید. ازآنجایی که بریس نامرئی از رزین پلاستیکی ساخته میشود، احتمال تغییرپذیری آن بالا است و ممکن است در دمای بالا تغییر شکل دهد. همچنین اگر پلاک را هنگام غذا خوردن در نیاورید، ذرات غذا در بریس گیر میکند و به این ترتیب محیط مناسبی برای رشد باکتریها فراهم میشود.
عاملهای متعددی بر هزینه درمان ارتودنسی اثر میگذارد و باعث میشود که هزینه درمان برای تمام بیماران یکسان نباشد. هزینه ارتودنسی نامرئی به پیچیدگی مشکل مربوط به نامرتبی دندانها و تعداد پلاکهای تهیه شده برای مرتب کردن دندانها بستگی دارد. متخصص ارتودنسی هزینه درمان را پس از ارزیابی کامل وضعیت دندانها برآورد میکند. معمولا پیچیدگی ساخت و نیاز به تکنولوژی بالا در این نوع از بریسها منجر به هزینه نسبتا بالای آن ها میشود.
هنگام تصمیمگیری برای انتخاب روش مناسب و مقایسه هزینهها در نظر داشته باشید که این روش مزایای متعددی دارد که صرف مبلغی بیشتر را کاملاً توجیه میکند:
از آنجایی که فقط بر روی دندانها قرار دارند و هیچ گونه تماسی با لثه و یا سقف دهان ندارند، در تکلم مشکلی ایجاد نمیکنند. ممکن است ابتدا اندکی نوک زبانی صحبت کنید، اما به سرعت به بریس نامرئی عادت می کنید و میتوانید پس از چند روز به شیوایی و بدون مشکل صحبت کنید.
پلاکهای ارتودنسی نامرئی از ماده نرم و بیرنگی به نام آلومینای پلی کریستال شفاف تهیه و به گونهای طراحی میشود که بیمار کاملاً راحت باشد. به علاوه در اینویزالاین از براکت یا سیم فلزی که در ابتدای درمان باعث ناراحتی بیمار میشود، استفاده نمیگردد.
باید روزانه 20 تا 22 ساعت پلاک ارتودنسی نامرئی را در دهان قرار دهید، اما میتوانید آن را هنگام غذا خوردن، نوشیدن مایعات، مسواک زدن و انجام ورزشهای تماسی پربرخورد از دهان خارج کنید.
هیچ بریسی برای همه مناسب نیست، اما خوشبختانه میتوان بریس نامرئی را برای اصلاح اکثر مشکلات دندانی خفیف تا متوسط به کار برد. متخصص ارتودنسی مناسب بودن ارتودنسی نامرئی را در جلسه مشاوره تعیین میکند.
بریس نامرئی از آلومینای پلی کریستالی شفافی (TPA) ساخته میشود. این ماده به دلیل نرم و شفاف بودن انتخابی مناسب برای بریسهای نامرئی است.
به تازگی در ارتودنسی نامرئی از اتصالات یا ریجهای همرنگ مینای دندانی استفاده میشود که مانند براکتهای ارتودنسی فلزی روی دندانها چسبانده میشود. این اتصالات به پلاکها متصل میشود تا دندانها بهتر حرکت کند. اگر پلاک وجود نداشته باشد، برآمدگی این اتصالات جلب توجه نخواهد کرد.
دکمه (Buttons) براکت فلزی یا پلاستیکی کوچکی است که برای کش دندان مانند تکیهگاه عمل میکند. برای مثال یک دکمه روی دندان نیش فک بالا و یک دکمه دیگر روی دندان آسیاب پایین قرار داده میشود و کش به این دو دکمه گیر داده میشود. البته در بعضی موارد میتوان از خود پلاک نامرئی به عنوان پایه دوم استفاده کرد.
چنانچه بریس نامرئی را گم کردید، در اولین فرصت با متخصص تماس بگیرید و در این مدت حتماً از پلاک قبلی استفاده کنید تا دندانها دوباره نامرتب نشود. در بعضی شرایط متخصص توصیه میکند که استفاده از پلاک بعدی را شروع کنید.
هرچند ارتودنسی نامرئی در اصل برای بزرگسالان طراحی شده است، اما به واسطه موفقیت قابل توجه به سرعت جای خود را در ارتودنسی نوجوانان نیز باز کرد. ارتودنسی نامرئی نوجوانان ویژگیهای منحصر به فردی دارد که آن را به روشی ایدهآل تبدیل کرده است:
به علاوه نوجوانان ارتودنسی نامرئی را به بریسهای فلزی معمولی ترجیح میدهند، از جمله مزایای پلاکهای شفاف اینویزیلاین برای کودکان این است که جلب توجه نمیکند، راحتتر تمیز میشود و برای دهان در حال رشد مناسبتر است.
تمام دندانپزشکانی که به درمان ارتودنسی نامرئی علاقه دارند، باید در دوره تخصصی این درمان شرکت کنند تا صلاحیت ارائه آن را به دست آورند. به علاوه دندانپزشکان باید به طور منظم نتایج درمان را برای بررسی و تکمیل دورههای آموزشی مستمر ارسال کنند تا به عنوان متخصص واجد شرایط شناخته شوند.
هرچند ارتودنسی نامرئی دندانها را بدون تحمیل درد و اضطراب بریس فلزی حرکت میدهد، اما برخی بیماران در چند روز نخست هر مرحله از درمان ناراحتی موقتی را تجربه میکنند. این ناراحتی طبیعی است و معمولاً به صورت فشاری ملایم حس میشود. احساس فشار نشانه تاثیرگذاری اینویزیلاین و حرکت کردن دندانها به سمت موقعیت دلخواه است. این ناراحتی معمولاً ظرف چند روز از بین میرود.
متخصصین ارتودنسی غالباً بیماران را ترغیب میکنند که در صورت امکان سیگار کشیدن را در دوران ارتودنسی ترک کنند تا پلاکها تغییررنگ ندهد.
خیر، آدامس به پلاک میچسبد. همچنین پلاک را باید هنگام صرف غذا و تنقلات نیز دربیاورید.
بهترین نتیجه زمانی به دست میآید که به صورت تمام وقت از پلاک استفاده کنید و پلاک را فقط هنگام غذا خوردن، مسواک زدن یا رویدادها و مراسم مهم از دهان خارج کنید.
بعید است که پلاک از دهان بیرون بیفتد، تحت هر شرایطی، خوابیدن، حرف زدن و خندیدن، پلاک خود به خود از روی دندانها جدا نمیشود. پلاک به گونهای طراحی میشود که محکم روی دندانها قرار بگیرد و مایه نگرانی بیمار نشود.
خیر. پلاکهای ارتودنسی نامرئی حاوی بیس فنول ـ A یا روان کنندههای فتالات نیست. این پلاکهای شفاف از رزینهای پلی یورتان با وزن مولکولی بالا و کلاس USP گرید VI پزشکی ساخته میشود. آزمایشهایی که برای تعیین زیستسازگاری این مواد انجام شده، نشان داده است که این مواد زیستسازگاراند و از تمام شرایط آستانهها و مقتضیات لازم برای استفاده در محیط دهان برخورداراند. البته قبل از شروع ارتودنسی نامرئی نیز باید مانند هر درمان دیگری با پزشک معالج درباره عوارض احتمالی آن مشورت کنید.
تعداد قابل توجهی از بیماران از ترکیبی از بریس و اینویزیلاین برای مرتب کردن دندانهای خود بهره میگیرند. دندانپزشک بهترین روش درمان را تعیین میکند.
انجام ارتودنسی نامرئی در دوران بارداری کاملاً ایمن است، اما باید در این باره با دندانپزشک مشورت کرد. در مراحل ابتدایی درمان باید از دندانها عکس گرفته شود، اما همانطور که میدانید رادیوگرافی در دوران بارداری ممنوع است، بنابراین قبل از بارداری باید از دندانها عکس گرفته شود. البته گاهی دندانپزشک از عکسهای قبلی برای تهیه طرح درمان استفاده میکند.
بله، اینویزیلاین قوس دندانی کنار دهان را پهنتر میکند تا دندانها بیشتر هنگام لبخند زدن دیده شود.
بله، ارتودنسی نامرئی روش بسیار سالمتری از ونیر برای مرتب کردن دندانها است، چون دندانها را بدون آسیب زدن به آنها به سمت موقعیت مناسب حرکت میدهد. حال آن که برای انجام ونیر لازم است که حدود 30 % از مینای دندانهای سالم و طبیعی تراش داده شود تا دندانپزشک بتواند ونیر سرامیکی را روی باقیمانده دندان بچسباند.
ارتودنسی نامرئی نتیجه دلخواه را به دست میدهد، مگر آن که بیمار همکاری نکند، در روز کمتر از 20 ساعت از پلاک استفاده کند، در وقتهای تعیین شده برای نظارت بر روند درمان به کلینیک مراجعه نکند یا پلاکها لق باشد.
تعدادی از بیماران ارتودنسی نامرئی قبلاً، غالباً در دوران جوانی تحت درمان با بریس قرار گرفتهاند. مشکل جابجایی دندانهای بزرگسالان پس از اتمام درمان ارتودنسی به روش ارتودنسی نامرئی قابل اصلاح است، بدون آن که مانند بریسهای فلزی باعث انگشتنما شدن و خجالت بیمار بشود.
چون بریج یک دندان را به دندانهای کناری متصل میکند، پلاک نمیتواند به خوبی دندانها را حرکت دهد. پلاکهای شفاف اینویزیلاین به گونهای طراحی شده است که هر دندان را به صورت جداگانه حرکت دهد و به همین ترتیب تک تک دندانها به روشی دقیق و مطابق با طرح درمانی منحصر به فرد به جایگاه مناسب هدایت میشود.
بله. همانطور که پلاکها دندانها را به تدریج حرکت میدهد، لثهها نیز دوباره دور دندانها شکل میگیرد. پس از اتمام درمان و منظم شدن فاصله بین دندانها، لثهها محکم دور دندانها را میگیرد و دندانها ثابت میشود.
بستگی دارد که چه مدت از پلاک استفاده نکردهاید. اگر پلاک را فقط مدت کوتاهی در دهان نگذاشتهاید، پلاک باید هنوز هم به خوبی روی دندانها قرار بگیرد، البته ممکن است هنگام گذاشتن پلاک ناراحتی مختصری را حس کنید. این ناراحتی پس از عادت کردن دوباره دندانها به پلاک برطرف میشود. اما اگر سفرتان طولانی بوده، حتماً باید با دندانپزشک معالج خود مشورت کنید تا توصیه لازم را به شما ارائه دهند.
پاسخ دهید